Leerplicht van 18 naar 23 jaar? (Door @Beun_de_Haas)

Mijn oren stonden deze ochtend meer open dan mijn ogen. Op de radio hoorde ik het al: een wethouder uit Rotterdam wil experimenteren met het verhogen van de leerplicht naar 23 jaar. Dat wil zeggen: op je 19e nog geen startbewijs? Doorleren. Een startbewijs is in deze casus een VWO-, Havo- of MBO-niveau 2 diploma. Dit om het aantal vroegtijdige schoolverlaters beter te ondervangen. In de categorie 16 en 17 jarigen daalde het aantal vroegtijdige schoolverlaters met respectievelijk 36 en 47% in Rotterdam. Andere leeftijdscategorieën haalden nauwelijks de 4%.

Nu valt er wel wat voor te zeggen. Ongeschoolde arbeid is in het hier en nu bijna niet te krijgen. Behalve als kassamiep. Als je geluk hebt. Of je moet een kans krijgen ergens, waar je via een stage ooit hebt laten zien wat je kan. Maar waar gaat het nog meer mis? Even mijn hersenspinsels:

VMBO: broedplaats voor petjes, bontkraagjes en kansenjongeren die denken aan hun imago. School is voor mietjes. Basta. Deze pareltjes uit onze samenleving doen vaak maar iets op het VMBO. En daarnaast missen ze ook nog eens een motivatie vanuit de school. Ik heb zelf op het VMBO gezeten en vond het treurig om te zien wat men bij de sector bouw zoal deed. In kleine lokalen iets leren over muurtjes metselen. Of een stuk hout zagen. Had je het geluk dat je bij metalectro zat (metaal en electro) dan had je een ruimer lokaal en deed je iets met metaal buigen en snijden, lassen en iets elektrisch aanleggen. Zat je bij de sector voertuigentechniek, dan mocht je afgekeurde auto’s onder handen nemen. Accu eruit, accu erin. Wiel eraf, wiel erop. En de leraar die ooit dacht dat de leerlingen zijn auto wel een klein beetje konden onderhouden, mocht het vet weer van zijn ramen poetsen, het water uit zijn ruitensproeierreservoir spuiten en had spijt van zijn keuze. Deed je iets met administratie, dan mocht je achter een PC zitten. En dat was het wel aldus klasgenoten. Bij verzorging leerde je HACCP (dat google je zelf maar) en koken. Whooptiefuckingwhoo.

Mensen, hier gaat iets mis. Van ambachtsschool tot LTS tot VMBO. Something, somewhere went wrong! Het opleiden tot arbeider is niet meer. Veel vrijblijvendheid, en helaas mist men nog veel kennis die men in het vervolg nodig heeft.

MBO: ik hoor jullie roepen: “laat maar Beun, we weten het!”. Toch ga ik hier even op in. Stukje service naar de reaguurders toe. Zodra de leerlingen van 16 jaar vol hormonen op het MBO terecht komen moet men vaak al damage controle doen. Competenties (hier kom ik op terug) en belangrijke kennis ontbreken nog te vaak. Dat betekent dat de eerste 10 weken zo ongeveer 2 jaar VMBO over moet. Om te voldoen aan de normen that is. Het MBO klaagt dat het VMBO niet levert wat ze moeten leveren. Leerlingen die startklaar zijn voor hun beroepsopleiding. Daarnaast zit het MBO vol leraren die of geen les kunnen geven, of totaal wars zijn van de realiteit. Zo heb ik ooit bij een juridische opleiding het vak Planning en Organisatie gekregen. Klinkt veelbelovend toch? De eerste opmerking van de nogal domme lerares was dan ook: het bedrijfsleven eist van jullie dat jullie dit kunnen. Bleken we menu’s in elkaar te moeten zetten voor een fictieve manager (LOLwhut?), moesten we een routebeschrijving uitschrijven voor de fictieve manager (ANWB.nl was niet voldoende, laat staan een TomTom aanraden), en hebben we in de laatste fase nog iets moeten doen met routes en tijden naar een bijeenkomst, moesten we een menu samenstellen en een wijn kiezen die goed past bij het diner. Zo’n beetje alles bij elkaar in een opdracht. Voor de grap heb ik dit eens aan mijn praktijkbegeleider op mijn stage adres voorgelegd, en aan de directeur. Het betreffende college hoeft nooit meer aan te kloppen met stagiaires kan ik u melden.

Bedrijfsleven: het bedrijfsleven zit uiteindelijk met de gebakken peren. Hebben leerlingen een startbewijs, missen ze een goede houding. En vaak kennen ze sommige competenties nog steeds niet. Het bedrijfsleven gaat dingen vragen en eisen, en dan komen we neer op vakken als Planning en Organisatie. Maar ik zie wel meer kansen voor het bedrijfsleven. Een BBL opleiding aanbieden, en de leerlingen zelf heel erg veel begeleiden. Uiteindelijk hou je daar een medewerker aan over die aan al je wensen voldoet. Tevens is het een vrij goedkope kracht, en bij het afronden van de opleiding heb je er een goed gekwalificeerde medewerker bij.

22 Reaguursels

 • Ik herken hier veel van.
  Samengevat: Ons (lagere) onderwijs is zwaar damesplasser.
  Kunnen we niet ontkennen is gewoon zo.
  Op een lyceum, atheneum gaat het nog wel en onze universiteiten zijn ook niet zo slecht als wordt beweerd, maar ons VMBO is niets meer dan een vrijblijvende hangout plek voor toekomstige chagrijnige maatschappij critici, ontgoochelde werklozen en criminele scooterloosers.

  De leerplicht helpt daar nu al niets aan laat staan die leeftijd verhogen, Sowieso vind ik iedere verplichting door de staat er eigenlijk al 1 teveel, maar gezien het grote percentage volkomen nitwits in onze samenleving kan ik een verplichting om tenminste tot je 16-18 een poging te doen om te leren lezen en schrijven nog billijken.
  Als je dan nog geen “startbewijs” hebt zou je eigenlijk alsnog geaborteerd moeten worden want dan ben je een gevaar voor de kwaliteit van onze genenpool.

  Mordicant | 19-03-12 | 10:32 |
 • @Mordicant | 19-03-12 | 10:32

  Ik zit daarnaast, nu ik het stuk 24x heb gelezen eigenlijk nog wel met een puntje van aandacht.
  Met een VWO diploma ben je 18. En het is een startbewijs. Je kan niks, maar blijkbaar is het prima.
  Met een Havo diploma ben je 17. Dan heb je nog 1 jaar te gaan voor de wet, maar je mag wel weg van school en je hebt geen druk meer.
  MBO niveau 2 is 2 jarige opleiding, dus je bent 18. En je hebt in ieder geval iets geleerd, ga ik vanuit.
  Dan heeft alleen degene met een MBO niveau 2 diploma een startbewijs voor het bedrijfsleven? En de VWO’ers en Havisten nog niet eens?

  BeunDeHaas | 19-03-12 | 10:50 |
 • Hier zit dus een lul die op zijn 17e dacht: “Ach, fuck it. Ik verdien meer met m’n handeltjes dan ik ooit met een baan zal verdienen. Tis wel goed zo”.

  In de realiteit bleek een paar jaar later echter dat een dergelijk leven helemaal niet bij me paste. Daar sta je dan met je MAVO-diploma…

  Gelukkig zit het bedrijfsleven zo in elkaar dat je ook zonder een opleiding nog best een leuk baantje voor elkaar kan boksen d.m.v een goede instelling en een goed functionerend brein. Nu gelukkig ook nog een werkgever gevonden die me wil ondersteunen in het halen van de papieren die ik eerder niet nodig vond en hoppa.

  Zo komt alles toch weer goed.

 • @AndieArbeit | 19-03-12 | 10:53

  *steekt hand op*
  Wegens ziekte nooit MBO afgemaakt. Niet willen blijven zitten, denken dat het wel goed komt. Baan aangeboden gekregen op stage plek. Behoudens 3 maanden werkloos na reorganisatie hier, ben ik mooi terug. Alles zelf gedaan, geregeld en voor mezelf gezorgd.

  Nu wel bezig met “omscholingstraject” maar soit. Ik heb hier een vaste baan. Weg hoef ik niet, dus de druk komt van mezelf af om zo snel mogelijk te starten.

  BeunDeHaas | 19-03-12 | 10:59 |
 • Opleiden tot vakman is dan ook een holle kreet helaas.

  In alle technische sectoren is het noodzakelijk dat er man-arm gewerkt word, dit om de concurrentie met de lageloonlanden aan te kunnen.

  Feitelijk betekent dit dat er relatief steeds minder mensen aan de slag kunnen in deze branche en dat die mesnen die dat wel kunnen zullen moeten worden opgeleid om machines te bedienen ipv met de handen te werken. Daarbij meegenomen dat de huidige crisis de positie van Jongeren op de arbeidsmarkt sowieso ernstig belemmerd is het idee ze op school te houden helemaal zo slecht nog niet. Dat gebeurt ook al namelijk. De Nederlandse jeugdwerkloosheidspercentages zijn vooral daarom relatief gunstig.

  Het is te hopen dat de economie een beetje is aangetrokken over een jaartje of twee drie. Anders hebben ook wij Spaanse en Griekse jeugdwerkloosheidspercentages.

  Fingers crossed dus maar.

  Pius | 19-03-12 | 11:38 |
 • @BeunDeHaas | 19-03-12 | 10:50

  Op een Havo/VWO leer je weliswaar geen vak in de technische zin van het woord maar je bent wel degelijk “geschikt gemaakt” voor diverse werkzaamheden in de samenleving. Je beheerst als het goed is iig je talen een beetje, en je hebt een brede algemene ontwikkeling, voldoende om goed te kunnen functioneren in het bedrijfsleven.
  Na een HAVO/VWO kun je heel goed een baan aanpakken en tegelijk een HBO* opleiding ernaast volgen als je niet verder gaat studeren.
  Dus imo een prima startkwalificatie voor je verdere leven.
  NB vermits een VWO en HAVO niet nog verder afgebroken zijn dan in mijn geheugen al enigszins het geval was*.

  *Spreekt een voormalig VWO leerling :)

  Mordicant | 19-03-12 | 11:51 |
 • Het feit dat mensen gedwongen worden om met een kwitantie de school te verlaten zal louter en alleen gestoeld zijn op cijfers waaruit blijkt dat mensen zonder diploma bovenmatig overlast geven in de zin van criminaliteit, uitkeringen etc op langere termijn.

  Voor het gepeupel dat we zijn krijgen we geen inzicht in deze cijfers en de (on)eigenlijke drijfveren. Dat de overheid geïnteresseerd is in een goed ontwikkelde bevolking dat gelooft niemand hier toch ?

  netniet | 19-03-12 | 11:54 |
 • @beun de haas

  Met een VWO diploma ben je 18. En het is een startbewijs. Je kan niks, maar blijkbaar is het prima.,schrijf je.

  Ik denk niet dat je niets kan. je hebt laten zien dat je denkvermogen helder is,en dat je goed verbanden kan zien. Dat is wat ze op de universiteit of op hoger onderwijs willen

  Veel vwo ers willen dan ook niet “iets”kunnen,ze willen nog meer kennis

  bm.silverlake | 19-03-12 | 12:00 |
 • @bm.silverlake | 19-03-12 | 12:00

  Het is een startbewijs voor de arbeidsmarkt. Daar gaat het hier om. Klaar zijn om wat op de arbeidsmarkt te kunnen. Dus niet verder studeren en kennis enzo.

  @netniet | 19-03-12 | 11:54

  Wat bewijst een kwitantie van de school nou? Als je bekijkt dat het bedrijfsleven over MBO’ers met een diploma alsnog klaagt omdat ze nog heel wat missen, zouden we ons sowieso niet zoveel zorgen moeten maken over papiertjes, maar wat je kan, en zou moeten kunnen. Geestelijk, als in ontwikkeling als mens, en qua kennis en kunde. Ik bedoel: iedere boerenlul kan een hek in elkaar timmeren.

  BeunDeHaas | 19-03-12 | 12:05 |
 • euuuhhh …

  Centauri | 19-03-12 | 12:07 |
 • BeunDeHaas: iedere boerenlul kan een hek in elkaar timmeren.

  Oeff, dan ga ik het nog een keer proberen.

  Jusd | 19-03-12 | 12:09 |
 • Als toevoeging: vroeger was je vader smid, en ging jij als leerling-smid aan de slag. Je leerde het vak van een vakman, en jij zou jouw kinderen het vak weer moeten leren. Dat zorgt voor inkomsten, en een gedegen scholing over jouw vakgebied.
  Maarja, in die tijd was een stuk brood, ook een stuk brood. Vraag je nu bij de bakker naar een half brood, dan moet je nog kiezen tussen bruin, wit, tarwen, volkoren, minder volkoren, tijgerbrood, vloerbrood….
  Vroeger zoop je ook gewoon bier. Maakte het merk geen ruk uit, als er al verschil was. Tegenwoordig ben je al een lutser als je het verkeerde merk bier drinkt.

  We zijn misschien veel meer ontwikkeld als 200 jaar terug, maar eigenlijk zijn we als mens ook wel erg zielig.
  Het moeilijkste, is simpel denken.

  BeunDeHaas | 19-03-12 | 12:09 |
 • BeunDeHaas: Als toevoeging: vroeger was je vader smid, en ging jij als leerling-smid aan de slag.

  Zo is dat. Weten wat je wil is van belang. Lullig dat ik dat ook pas na jaren wist. Stond ik dan met m’n LTS. Wat ik wilde had ik helemaal niet voor geleerd.

  Jusd | 19-03-12 | 12:11 |
 • @Jusd | 19-03-12 | 12:11

  Tegenwoordig moet men al heel vroeg kiezen.
  We verwachten blijkbaar van een 14 jarige dat ie de keuze kan maken op het VMBO tussen administratie, techniek, handel en logistiek en verzorging. Dus als 14 jarige moet je weten wat je wil, anders sluit het niet naadloos aan bij je MBO opleiding en heb je weer extra toetsen nodig.
  Thank god voor instellingen die iets doen met omscholing.
  Nu voor mezelf nog zo’n instelling vinden.

  BeunDeHaas | 19-03-12 | 12:15 |
 • BeunDeHaas: Nu voor mezelf nog zo’n instelling vinden.

  Te vroeg moeten kiezen was vroeger ook. Wie weet op z’n 14e hoe de wereld in elkaar zit en wat de mogelijkheden zijn?

  Ik niet, kostte me jarenlange avondstudies om verder te komen.

  Jusd | 19-03-12 | 12:20 |
 • @Jusd | 19-03-12 | 12:20

  Precies! Spijker op de kop (alsof je een hekje timmert)

  Hoe kunnen mensen op hun 16de nu prcies weten wat ze willen met hun toekomst? Het onderwijssysteem dwingt je een keuze te maken op het moment dat je die niet goed kunt maken. Immers, ervaring telt behoorlijk.

  Even voor mezelf: MBO en een hele verkeerde keuze. Het is allemaal wel goed gekomen maar het had veel soepeler kunnen gaan als ik toen wist wat ik nu weet.

  Noord | 19-03-12 | 12:27 |
 • @BeunDeHaas | 19-03-12 | 12:05

  Gelukkig zijn er berenlullen die, die hekken in elkaar willen timmeren. Met iets meer vermogen gebruiken ze schroeven want die bevestiging is beter en het werkt een stuk sneller. Elke boerenlul kan ook een schroevendraaier en een steeksleutel vasthouden maar dat maakt je nog geen automonteur. In de categorie boerenlullen hebben we ook nog de vuilnisman en vrachtwagenchauffeur. Deze mensen worden door niemand bejubeld maar hebben zo’n significante invloed op het leven van iedereen. Helaas voor hen zitten ze niet in de hoek waar enige maatschappelijke waardering waait. Dit doet niks af aan hetgeen ze feitelijk wel doen overigens.

  Aan het papiertje an sich behoort ook geen waarde te hangen. Het feit dat iemand een academische studie afrond, maakt niet dat iemand later een goede arts wordt. Het feit dat men de facto dat soort mensen hoog aanslaat heeft eveneens geen waarde.

  De belachelijkheid van het systeem ligt hiermee wel voldoende bloot. Nog niet zo lang geleden hadden we een van de beste onderwijssystemen van de wereld. Dat systeem hebben we niet meer en een verslechterd onderwijssysteem impliceert minder ontwikkelde mensen.

  netniet | 19-03-12 | 12:30 |
 • Noord: Spijker op de kop (alsof je een hekje timmert)

  LOL..

  Jusd | 19-03-12 | 12:35 |
 • netniet: maakt niet dat iemand later een goede arts wordt

  Heb je er wel eens bij nagedacht dat de arts waarbij je “onder het mes” ligt misschien wel zijn examen met de hakken over de sloot heeft gehaald?

  Of die piloot. Theorie en praktijkexamen afgesloten met een 5,7 (net voldoende) En je stapt vrolijk in het toestel om je te laten vervoeren naar één of ander all-inclusive resort.

  Noord | 19-03-12 | 12:38 |
 • @Noord | 19-03-12 | 12:38

  Yup. Of je vertrouwd je kind toe aan een schoolreisje. De school die vervolgens een bus inhuurt… Die chauffeur kwam er goed vanaf want die heeft het leven gelaten, net als die piloot.

  Die arts komt er ook goed vanaf want die heeft een team aan mensen om hem heen dat hem de hand boven het hoofd houdt, binnen een toch al schimmige wereld.

  Iets is er goed naar de klote in dit land.

  netniet | 19-03-12 | 12:48 |
 • Het onderwijs kan sowieso afgeschaft worden. Alles is tegenwoordig te vinden op internet. Waarom nog afhankelijk zijn van gepreoccupeerde onderwijzers en leraren. Laat die kinderen lekker buitens spellen. Beetje vingeren. That’s life.

  Litttle Chicky Wawah | 19-03-12 | 13:18 |
 • /Chickymodus

  Ze kunnen beter kinderen nooit van school aflaten, hebben wij er tenminste ook geen last van.